miercuri, 22 februarie 2012

Brando traieste "pe chei" si joaca mai bine ca niciodata

Marlon Brando in celebra scena din "Pe chei/On the Waterfront"

 Am avut placerea de a viziona clasicul "On the Waterfront", cautand acea mare demonstratie a talentului actoricesc. Lansat in 1954, filmul se simte mai "fresh" ca niciodata din pricina multelor interpretari bune ale tuturor actorilor din film.
In primul rand, il vedem pe marele Marlon Brando care, dupa magnifica interpretare din "Un tramvai numit dorinta/A Streetcar Named Desire"(1951) al aceluiasi regizor Elia Kazan, scoate la suprafata acea "lupta cu propria constiinta", jucand rolul lui Terry Malloy, un fost boxer de mare succes, transformat din pricina mafiei, intr-un simplu vagabond. Cateodata mai face si cateva favoruri pentru mafie iar lucrurile se complica atunci cand prietenul sau cel mai bun este asasinat, iar sora acestuia (Eva Marie Saint) promite razbunare fata de coruptul sef mafiot Johnny Friendly (interpretat cu alai de Lee J.Cobb).
Aici se schimba totul. Personajul lui Brando traieste schimbari de constiinta si, influentat oarecum de discursurile revoltatoare ale preotului local (jucat magistral de Karl Malden) precum si de dragostea ce incepe sa o simta fata de sora decedatului Joey Doyle transforma locurile sumbre si saracacioase de pe chei intr-un adevarat labirint al rebeliunii si al justitiei sangeroase.
Filmul a castigat 8 Oscaruri in '54 si este considerat si in ziua de astazi una din capodoperele cinematografiei. Insasi celebra scena "I could've been a contender" a ramas vie pana astazi, expresie a suferintei eroului si a dezamagirii ce o simte fata de fratele sau mafiot (Rod Steiger) si mana dreapta a boss-ului Friendly.
Filmul se simte viu, realist, iar dupa ce vezi atatea explozii si CGI-uri pe marele ecran, la sfarsitul zilei, acest filme ti se va parea o "reimprospatare" a ceea ce inseamna acting, story, directing. Marlon Brando a fost des socotit drept cel mai mare actor al tuturor timpurilor datorita stilului cu care s-a impus si a influentat noua generatie de "actori metodisti", un idol pana si al marilor De Niro si Pacino. Urmareste acest film si vei vedea de ce! Trebuie vazut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu