sâmbătă, 5 mai 2012

E vremea "Razbunatorilor"! in 3D

 "If we cannot protect the Earth, you can be damn sure we'll avenge it" - Tony Stark, in Marvel's The Avengers

Patru ani in pre-productie si asteptat de intregul arsenal al fanilor Marvel. Si acum, impresiile mele referitoare la unul dintre cele mai asteptate filme ale anului, "The Avengers". Asadar, va spun din start! Daca vreti sa vedeti un film bun in cinematografe anul asta, v-as sugera sa incepeti cu primul. Am avut aceasta prima ocazie si am profitat de ea. Rezultatul: s-a meritat, pe deplin chiar! "The Avengers" este un triumf, in tot ceea ce-i sta cu putinta. Si are in fata sansa de a fi cel mai vizionat, bine incasat si produs film Marvel dintotdeauna. Ar merita asta, mai ales dupa patru ani de asteptare care iata, au meritat a fi in fiecare minut si secunda scursa.
Filmul incepe cu Nick Fury (Samuel Jackson) incercand sa i se opuna mult mai diabolicului si rautaciosului, de data aceasta, Loki (Tom Hiddleston) in a-si adjudeca in posesie cubul Tesaract, care aparent poate face legatura intre mai multe lumi, si in mana cui nu trebuie le poate distruge pe toate. Dar, ne dam seama ca de fapt asta este simplul pretext al filmului pentru a-i aduna laolalta pe Iron Man, Thor, Captain America si restul intr-o misiune de salvare a omenirii. Stiu ca o asemenea descriere nu i-ar face dreptate filmului. Si asta pentru ca "it's all about the characters". Totul sta in chimia dintre personaje, orgoliul lor si conflictele prin care trec. Toate aceste lucruri combinate cu one-line-uri si schimburi de replici rapide si amuzante te tin lipit de ecran doua ore si jumatate. Secretul succesului pe care il inregistreaza filmul in fata spectatorului i se datoreaza in principal regizorului si scenaristului Joss Whedon, "un fanboy" dedicat acestor personaje cu superputeri care si-a format blockbuster-ul pe baza a ceea ce stia, indragea si iubea la aceste personaje. Modul lor aparte de a fi, a gandi si comunica unul cu celalalt. De departe plusul filmului! Si exact asta se intampla atunci cand nu-i dai dreptate cuiva la inceput iar apoi ajunge sa-ti dea peste nas. Exact ceea ce, cu succes, Whedon a facut. Probabil nu chiar satisfacuti cu alegerea facuta in cine va fi responsabil pentru regia filmului, fanii au fost oarecum impasibili la recunoasterea lui Whedon la "carma" productiei. Insa cand pui de fapt un om care a crescut cu aceste personaje, care probabil toata viata a vrut sa faca un film cu ele, rezultatul poate fi unul chiar peste masura, chiar daca omul in sine e doar un simplu "fanboy".
Vorbind putin si de personaje acum: de departe Iron Man (Robert Downey Jr.) ramane probabil cel mai complex personaj din istoria Marvel, ajutat probabil si de faptul ca Downey e la fel si in viata de zi cu zi, insa el este cel care contribuie decisiv la tonul comic al filmului. Thor (Chris Hemsworth) pare ceva mai inteligent decat in filmul dedicat lui, dar parca tot la fel de nervos si arogant (dar asta presupun ca face parte din elementele de baza ale comportamentului supereroului), iar Hulk, oh boy, Hulk e legenda! Din momentul in care se face mare si verde, actiunea filmului se ridica spectacuos si efectele isi fac treaba nemaipomenit. Mark Ruffalo l-a interpretat pe Hulk cu ajutorul tehnologiei "motion-capture" folosita in principal si pe Gollum in "Stapanul inelelor", insa rolul, trebuie sa spun, i se potriveste ca o manusa. S-au facut doua filme Hulk pana acuma, unul din ele tind sa-l mai consider film (versiunea din 2003 a lui Ang Lee, cu Eric Bana), insa de fiecare data, eroul era portretizat ca un mostru prost, care nu gandeste si crapa tot in jurul lui. Ma bucur sa vad ca de data asta au reusit sa indrepte lucrul acesta, pentru ca desi crapa tot in jurul lui, ei bine, monstrul asta chiar are personalitate. Scarlett Johansson in rolul Black Widow este surprinzator de eficienta, iar Hawkeye (J.Renner) si Captain America (C.Evans) sunt de decor. Filmul isi merita toti banii iar cat despre 3D, surprinzator de spectaculos! Sigur ca in primele 15 minute imaginea este cam "dark" si nu prea intelegi exact cum stau lucrurile pe ecran, insa batalia finala merita totul! Probabil deficitul consta in faptul ca tehnologia 3D a fost post-convertita, cum este cazul mai-tuturor filmelor ce se fac momentan in 3D. Se pare ca tot "Avatar-ul" lui James Cameron ramane complet la acest capitol. Asadar, fara sa ma mai lungesc, mergeti la cinema cat mai devreme, faceti-va rezervare si va garantez ca merita toti banii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu