joi, 23 februarie 2012

Prima regula Fight Club: sa vorbiti despre "Fight Club"

Brad Pitt si Edward Norton in Fight Club (1999)

Cel mai anarhic, dur si critic film asupra societatii din cate vezi! Da, asta descrie pe scurt filmul "Fight Club", capodopera lui David Fincher, dupa parerea mea, un adevarat festin si o celebrare a violentei de pe ecran.
Avand doua mari staruri de la sfarsitul anilor '90 in distributie, Fincher face uz de interpretarea convingatoare a lui Edward Norton si de prezenta dinamica de tip "scary but funny" a lui Brad Pitt.
In principiu, povestea filmului il are in prim-plan pe personajul interpretat de Edward Norton, ce sufera "aproape incurabil" de insomnie si isi gaseste refugiu in sedintele de consiliere a oamenilor ce sufera de diverse tipuri de cancer. Povestea se complica atunci cand apare in scena Marla (Helena Bonham Carter) dar si enigmaticul Tyler Durden (Pitt). Ideile extremiste ale acestuia precum si perspectiva acestuia asupra "consumatorilor" se reflecta puternic asupra personalitatii lui Norton, iar filmul devine treptat o degradare simbolica a laturii umane: incepand cu oameni care se bat cu bestialitate pentru a elimina stresul, continuand cu organizarea unor proiecte teroriste ample, totul culminand cu prabusirea unor cladiri ce simbolizeaza colapsul economiei bancare capitaliste, sfarsind prin melodia foarte sugestiva "Where is my mind" a celor de la Pixies. Fabulos!
"Fight Club" face parte din sfera acelor filme pe care ajungi sa le iubesti sau sa le urasti. Spre exemplu, la momentul aparitiei pe marele ecrane, criticii de peste Ocean au criticat vehement filmul prin tertipuri de gen "macho porn" dar si prin modul in care acesta aparent incurajeaza unele chestiuni de natura fascista, extremista precum si negativismul din societatea in care traim. Dar, ca unele filme care devin apreciate pe mai multa vreme si "cresc in timp" (vezi Donnie Darko), acesta nu a devenit numai un cult-hit, ci a crescut si prin scenariul uimitor ce a stat la baza filmului, finalul ramanand de referinta si dupa mai mult de 10 ani de la aparitie.
Ei bine, eu fac parte din acei oameni carora filmul li s-a parut mult mai mult decat un simplu film de la ora 10. Am trait o experienta ce m-a incantat pe deplin, am fost amuzat, speriat, intrigat, iar la finalul filmului simteam nevoia sa fac ceva ce sa iasa din toate tiparele deja expirate. Sigur ca e la urma urmei o fabula, o parabola la adresa vietii simple sau cotidiene insa nu imi amintesc un film care sa influenteze atat de puternic noul val de cineasti (exceptie facand Pulp Fiction al lui Tarantino).
Asa ca,  daca printr-o minune inca nu ati vazut filmul, lasati-va la indemana naratorului din film si spuneti-mi si mie cu convingere la urma regulile Fight Club! Asa, for fun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu