joi, 23 februarie 2012

Spectacol psihologic pe "Shutter Island"

Leonardo DiCaprio si Michelle Williams intr-una din scenele-cheie ale filmului

Incepand cu logo-ul Paramount si muzica intensa, bizara, vedem cum, aparent, doi politisti federali se pregatesc sa ajunga la "Shutter Island". Insa "aparent" este unul dintre cuvintele-cheie ce sta la baza filmului, cea mai noua colaborare dintre prolificul regizor Martin Scorsese si actorul Leonardo DiCaprio.
Impreuna cu partenerul sau (Mark Ruffalo), Teddy Daniels (DiCaprio) este trimis pe insula "Shutter", o insula de maxima securitate pentru cei mai periculosi criminali, sa investigheze disparitia misterioasa a unei dintre ei. Incetul cu incetul, lucrurile devin suspecte in ochii personajului principal, iar investigatia celor doi li se ingreuneaza pe rand de catre strictul administrator al inchisorii, Dr.Cawley (Ben Kinglsey), dar si de misteriosul doctor german Noehring (Max von Sydow). Personalitatea eroului se schimba pe masura ce filmul progreseaza si vedem cum traumele acestuia din razboi se altereaza cu decorul sumbru de pe indepartata insula, ingreunand posibilitatea aflarii unei solutii.
Vedem prin flashback-uri cum Teddy traieste ororile razboiului, este prezent la moartea sotiei sale si afla ca presupusul criminal se afla inchis chiar aici. Misiunea altereaza cu dorinta de razbunare si aflarea adevarului unic, totul culminand apoi cu misteriosul "ending" al povestii.
Filmul este departe de a fi doar o misiune de investigatie dintr-un simplu film politist. El marcheaza, in opinia mea cea mai psihologica lucrare de pana acuma a lui Scorsese. Ignorat de departe de membrii Academiei, fara nicio nominalizare la Oscar, insa respect la critici, este unul dintre cele mai bune filme ale anului 2010. DiCaprio nu numai ca isi traieste rolul la cele mai mari cote insa vedem frustrarea din ochii lui si acea dorinta de a afla adevarul. Parerea mea: nominalizare la Oscar. Scenele dintre el si sotia sa (Michelle Williams) sunt atat de frumos create si imaginate incat nu poti sa nu recunosti talentul de vizionar al lui Scorsese.
Asadar, pregateste-te de un regal cinematografic, asigura-te ca vezi filmul in cele mai optime conditii si vei fi martor la un adevarat spectacol psihologic pe "Shutter Island". Merita!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu