vineri, 23 martie 2012

Cu mult, mult timp in urma, exista "Labirintul faunului"

       Ofelia si creatura care inca mai sperie pe mine noaptea, in "Pan's Labyrinth"

Atentie, acest film nu este pentru copii! Cam asta ar trebui sa stiti inainte de a viziona acest film fantasy din 2006. De ce? Pentru ca pur si simplu nu poti sa nu-ti intorci fata de la suferinta, violenta si realismul de pe ecran. "Dar totusi, e doar un film fantastic. De ce?" Ei bine, tocmai de aia, ca nu e doar un simplu film fantastic. Aceasta capodopera, semnata de Guillermo Del Toro, imbina lumea fantastica din mintea unei fetite cu perioada reala in care se petrece actiunea si anume, Spania fascista din cel de-al doilea razboi mondial.
Alegand o alternativa mai buna, sau aparent mai usoara pentru ea, fetita Ofelia incearca sa ignore starea tot mai rea prin care trece mama sa, precum si abuzurile unui sadic capitan fascist (formidabil Sergi Lopez), si se refugiaza in aceasta lume fantastica, cunoscuta ca si "labirintul faunului". De fapt, asta e si contradictia filmului. Rezulta ca acea lume este chiar si mai periculoasa, populata de creaturi grotesti, oribile intru-totul (ce-i drept, talent in imaginatie), iar biata fetita este obligata sa treaca prin trei probe pentru a putea deveni printesa unui anumit "regat subteran, unde nu exista nici durere, nici suferinta", dupa cum spune faunul sau sfatuitor, o creatura, mai mult sau mai putin de incredere.
Va spun ca nu ma asteptam la o astfel de poveste, si nu mint! Inca din primele minute, mi-am dat seama ca e cu totul diferit. Vedeam la momentul respectiv numeroase comparatii cu "Lord of the Rings", insa oricat de bune ar fi ambele filme, sunt doua tipuri de fantezie complet diferite. Geniul lui Del Toro sta in miraculoasa putere de a ilustra doua lumi paralele, ambele spuse la fel de bine. E ca si cum daca ti-ai dori sa vezi o drama de razboi, ai putea foarte lejer sa alegi acest film, insa daca vrei un film la care sa te relaxezi, sa-ti iei copilul si sa aveti o vizionare placuta, va spun, nu o veti avea! In cel mai rau caz, o sa va petreceti urmatoarele doua zile contempland la viata si la moarte. Filmul e de-a dreptul depresiv, asta ca rezultat in cea mai mare masura a realismului de care dispune. Sunt scene care te tin in tensiune; un capitan sadic care isi tortureaza prizonierii, creaturi dezgustatoare si mult prea infricosatoare pentru minori. Nici nu ma mai mir de ce este interzis celor sub 14 ani.
Insa daca esti o persoana in toata firea, si vrei sa alegi altceva decat o poveste cu zane, razboinici sau o lume fantastica "frumos desenata", mai exact o poveste cat se poate de realista si bine realizata avand un mesaj, veti face alegerea ideala. Garantat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu