vineri, 16 martie 2012

"Intoarcerea lui Jedi", amintirea nostalgica de la sfarsitul trilogiei

 Han Solo, Printesa Leia si Luke Skywalker pentru ultima oara in "Razboiul Stelelor"

Anii '80 ii plasez drept anii celor mai bune aventuri de pe ecran. Niciuna insa nu a lasat un impact atat de profund si de recognoscibil si in ziua de azi precum magnifica saga a lui George Lucas, "Star Wars". Dupa un succes imens cu primul film in 1977, care a redefinit notiunea de blockbuster al verii, avand pe-atunci cele mai multe incasari, si continuand apoi cu un film superior chiar din toate punctele de vedere (imagine, efecte, personaje) si cu un "villain at the top of his evil", era imposibil ca trilogia de pe-atunci Star Wars sa dea gres cu o aceasta ultima parte.
Nefiind chiar atat de populara prin randul fanilor precum primele doua, "Intoarcerea lui Jedi" marcheaza in acelasi timp si sfarsitul perfect pentru o poveste ce a inspirat milioane de oameni, cinefili si copii de seama mea. Reluand povestea dupa sfarsitul deschis al lui "Empire" (partea a doua), filmul incepe cu misiunea de salvare a lui Han Solo (Harrison Ford) din ghearele gangsterului de pe Tatooine, Jabba the Hutt. Toata secventa care se petrece la palatul lui Jabba este uimitoare din punct de vedere vizual (sau pe-atunci cel putin era), vedem scursuri ale societatii, extraterestii de tot felul si inca cate. Dupa ce ne reunim cu indragitele noastre personaje, Solo, Luke Skywalker, devenit intre timp cavaler Jedi, printesa Leia si Lando ne pregatim de ofensiva finala impotriva Imperiului lui Darth Vader.
Imi amintesc de asemenea cum am sesizat in foarte multe documentare cu referinte directe "Star Wars", interesantul fapt ca "Return of the Jedi" trezeste cel mai des amintirile nostalgice din randul oamenilor, in cele mai multe cazuri, acesta fiind primul film vazut la cinema, sau prima experienta in aceasta lume fascinanta. Si pe buna dreptate! Filmul are o multime de scene ce au ramas in istorie (sigur ca personajele Ewoks nu sunt chiar cele mai simpatizate din serie) dar amintiti-va: scena urmarii cu "speederele", atacul final asupra Stelei Mortii si mai ales, duelul final dintre Luke si Darth Vader, precum si aparitia de data aceasta in persoana a imparatului, care e "pure evil". Aflam raspunsurile la enigmele din primele doua parti, adevarul din spatele lui Vader, Luke si Leia iar scena finala, hai ca nu "spoileresc" nimica este una de happy-end.
Nu am sa va vorbesc mai departe despre "prequel-uri", urmatoarele "episoade" din serie, si nu, nu am fost la "Amenintarea Fantomei" in 3D! Ma voi opri aici pentru ca simteam nevoia sa scriu despre sfarsitul primei povesti "dintr-o galaxie de mult indepartata"! Iar daca voi credeti ca lumea isi va aminti peste ani despre "Twilight", "Clash of the Titans" sau alte asa-zise blockbustere din zilele noastre, va inselati amarnic. Acestea sunt povestile nemuritoare de pe ecran, mostenirea lui Lucas pe care nimeni nu o va uita niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu