sâmbătă, 24 martie 2012

Reflectii despre un "apartament"

         Jocul de "gin rummy", esential in productia lui Billy Wilder, "The Apartment"

Epoca de Aur a Hollywood-ului s-a concretizat cu succes cu filmele anilor '60. Noi influente si noi miscari incepusera sa-si faca aparitia, insa existau cativa directori care isi urmau parcursul impunator de pana atunci, facand filme de referinta, unul dupa altul, inca din anii '40. Un astfel de maestru este regizorul Billy Wilder. Despre un altul va voi vorbi data viitoare! Pelicula pe care-mi voi centra atentia astazi este "Apartamentul", film facut in 1960, cu mare succes la public si la critica deopotriva. Filmul a castigat cinci premii Oscar, inclusiv pentru filmul anului, si i-a consolidat pe deplin cariera ca actor de comedie a lui Jack Lemmon.
Filmul de fata este o reprezentare ceva mai "rece" a unor situatii in care doi oameni ar trebui in mod normal sa se indragosteasca. Plecand de la aceasta premisa, povestea filmului este urmatoarea: un angajat al unei importante firme isi "inchiriaza" apartamentul aproape in fiecare seara unor sefi de-ai lui, pentru ca acestia sa-si petreaca un anumit timp impreuna cu amante sau alte insotitoare de companie. Sigur, ca lucrurile se complica atunci cand liftiera de la locul de munca (superba Shirley MacLaine) are o aventura cu "seful cel mare", Jeff Sheldrake (Fred MacMurray), iar eroul nostru este indragostit in secret de ea.
Comicul de situatii este impunator in pelicula de fata si scoate la iveala talentul inca de pe-atunci al "tanarului Jack Lemmon", fiind surprins in mai toate momentele in impasuri in care nu stie ce sa aleaga de fapt. De asemenea, momentele excesiv de satirice apar atunci cand sefii sai il constrang sa le "inchirieze" tot mai des apartamentul, iar acesta in cunostina de cauza, sau mai bine zis, stiind ca astfel de lucruri il vor urca pe o scara sociala mai inalta, le indeplineste dorintele cu orice risc la care se supune, acceptand orice forma de umilire pentru o simpla "avansare la birou". Pe de alta parte, personajul feminin al povestii, are o aventura secreta cu seful companiei, insa nu suntem niciodata 100% siguri daca ea il iubeste, sau viceversa, sau daca si ea, precum eroul nostru, viseaza la un statut social ceva mai mare.
Prin originalitatea sa, "The Apartment" este un clasic. Este o comedie de vazut, una inteligenta, cu situatii mai mult satirice decat comice in care mesajul, atat de acid, functioneaza pe deplin ca morala. Spre exemplu, concluzia finala a filmului, cand Baxter (Lemmon) in cele din urma isi recunoaste dragostea pentru Fran (MacLaine), in timpul unui joc de carti, dar aflandu-se intr-o schema atat de complicata in care banii si locul de munca conteaza mai presus de toate, aceasta ii raspunde, foarte sec "Shut up an deal!", cu un zambet ironic pe buze. Sfarsitul perfect pentru un film cum nu se poate mai original. Va invit sa-l vedeti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu