sâmbătă, 10 martie 2012

Jung, Freud si a lor "metoda periculoasa"

                     Knightley, Fassbender si Mortensen in "A Dangerous Method"

Trio-ul din acest film (Knightley, Fassbender si Mortensen) functioneaza pe baza descoperirii psihanalizei, subiectul central al noului film regizat de David Cronenberg, "A Dangerous Method". Filmul debuteaza cu internarea la spital a nevroticei Sabina Spielrein (Keira Knightley), a tratamentului oferit acesteia si vindecarea din cele din urma oferita de doctorul Carl Jung (Michael Fassbender). Evolutia ei in film este interesanta, vindecandu-si intr-o oarecare masura traumele, asistand la munca depusa de Jung, iar apoi chiar la o apropiere intre ei doi. Jung pe de alta parte este casatorit, isi trateaza pacientii bazandu-se pe teorii freudiene, dar ajunge la alte concluzii mai "moderne" decat cele ale mentorului sau. Duelul dintre cei doi se manifesta atunci cand opiniile lor contrar opuse se complica si mai mult prin prezenta personajului feminin Spielrein.
Personajul interpretat de Viggo Mortensen, insusi Sigmund Freud este cheia succesului filmului. Chiar daca metoda descoperirii psihanalizei si dialogul dintre Freud si Jung este prezent mai mult prin intermediul scrisorilor este interesant sa vezi cum evolueaza lucrurile. Mortensen il intruchipeaza perfect pe Freud, cu nelipsitul trabuc in gura, vocea calma si teoriile controversate privind sexualitatea reprimata ca motiv central al nevrozelor.
Din pacate, filmul este suficient de slab in transmiterea unor idei relevante, dat fiind faptul ca nu li se acorda suficienta prezenta scenica celor doua personaje centrale (Jung si Freud), iar descoperirile lor si framantarile sunt descrise oarecum ambiguu pentru ochiul spectatorului. De aceea, recomand un mic studiu in psihanaliza inaintea vizionarii filmului, pentru a intelege mai usor motivatiile acestor personaje. Per ansamblu insa, filmul e de urmarit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu