marți, 27 martie 2012

Nebunia de pe raul Kwai

              Finalul complet ipotetic al peliculei "The Bridge on the River Kwai"

Un "war movie" cu succes nu trebuie neaparat sa stea in mainile unui eveniment important sau a ilustrarii brutalitatii de orice fel a razboiului. E de-ajunsa individualizarea unor personaje, lupta cu sinele si "nebunia" din inauntrul unui om. Pentru ca asta ar descrie cu eficienta pelicula "Podul de pe raul Kwai". Chiar daca suna putin cam la fel cu o descriere a filmului ceva mai nou si mai cunoscut "Apocalypse Now", filmul de fata pare un precursor exemplar al acelor filme de razboi care au aratat lumii intregi brutalitatea de pe front, si care si-au insusit rapid titulatura de "anti-war films". ("Platoon", "Full Metal Jacket", "Saving Private Ryan",etc.)
Adaptare a unui roman scris de Pierre Boulle, filmul este povestit pe doua planuri. In timpul celui de-al doilea razboi modial, japonezii sub comanda malitiosului colonel Saito, au ca obiectiv construirea unui pod pe raul Kwai pentru a face legatura mai usor intre Bangkok (Thailanda) si Rangoon (Birmania), si folosind prizonierii de razboi britanici aflati sub comanda colonelului Nicholson (Alec Guiness, intr-un rol premiat cu Oscar). Acesta refuza cooperarea cu colonelul japonez si este pedepsit in mai multe randuri, pentru ca mai apoi sa ajunga la o intelegere, si sa construiasca el insusi podul respectiv. Folosind soldatii britanici si lucrand cot la cot cu ei, Nicholson ajunge sa ii demonstreze "eficienta britanica", colonelului. Intre timp, "fortele aliate" organizeaza o ofensiva condusa de un "proaspat evadat" din respectivul lagar, avand ca obiectiv anume distrugerea podului.
Regizorul David Lean conduce filmul spre un apogeu final de exceptie si foarte ironic, ilustrand "nebunia" la care se ajunge. Filmul a castigat nu mai putin de sapte premii Oscar in 1957 si este una din marile creatii ale celui mai iubit regizor britanic din toate timpurile. David Lean a mai regizat apoi un alt favorit al Oscarurilor si un clasic al filmelor istorice, "Lawrence of Arabia", consolidandu-si cu acesta statutul de regizor vizionar. "Podul de pe raul Kwai" este nu mai mult decat o calatorie in mintile unor ofiteri de razboi, de ale caror decizii se sprijina totul din jur culminand cu greselile facute si ispasirea faptelor prin obiectivul indeplinit.
Echipa comandantului Shears (William Holden) aproape ca isi indeplineste obiectivul, moment in care colonelul Nicholson observa incercarea de sabotaj si da in vileag totul, ajungand cumva sa tina mai mult la podul construit decat la impiedicarea razboiului. Mai multe despre final veti afla singuri daca ceea ce am spus pana acuma v-a convins sa-l vedeti. Eu unul, vi-l recomand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu