joi, 15 martie 2012

"Necrutatoarea" constiinta a lui Eastwood

                            Clint Eastwood, la limita dintre onoare si razbunare

Filmul "Unforgiven" face din genul western o teribila incursiune in mintea unui om care nu se poate impaca cu trecutul sau. Nefiind primul western total diferit de conceptul initial (vezi Sergio Leone), "Necrutatorul" functioneaza, colosal chiar, prin acest mod unic, o revitalizare a acelui gen de film disparut de mult timp, si aplicandu-i un tratament mai mult decat binefacator.
Povestea este oarecum simpla, tipica westernurilor: trei oameni sunt in cautarea a doi cowboy ce sunt responsabili pentru ranirea severa a unei prostituate dintr-un mic orasel din Wyoming. Clasica poveste de razbunare! Insa este conflictul interior al personajului cel care ridica filmul la rangul de capodopera. William Munny (Clint Eastwood) este un om batran, fortat sa-si creasca copiii la o ferma indepartata si inca suspina dupa moartea sotiei sale, Claudia. Din nevoia de bani, accepta propunerea lui Schofield Kid (Jaimz Woolvett) de a se aventura in aceasta misiune, oarecum simpla pentru el. Pe masura ce filmul inainteaza in intriga, aflam ca Munny a fost un sadic aproape intru-totul in tinerete, omora oameni dupa bunul plac, iar whiskey-ul ii arata cararile vietii. Insa acum, acest om schimbat nu mai vrea sa aiba de-a face cu trecutul sau, iar aceste lucruri, spuse cu atat de multa convingere, reprezinta apogeul dialogului dintre personajul lui Eastwood si cel al lui Morgan Freeman (prieten inca din tinerete al acestuia).
Modul in care filmul reuseste sa transmita atatea emotii este fascinant, iar Eastwod e de-a dreptul convingator in rol. Ceea ce e foarte interesant este ca personal incerc sa privesc "Necrutatorul" ca pe un sfarsit grandios al povestilor din Vest, insusi personajul lui Eastwood tind sa-l asociez cu acel "om fara nume" din filmele lui Leone, iar acest film sa reprezinte sfarsitul carierei lui de pistolar, in care constiinta sa sufera din pricina celor facute in tinerete (sau in filmele precedente).
E imposibil sa nu intelegi de ce acest film a fost primit cu atat de multa gratie. A castigat patru Oscaruri in '92, inclusiv pentru film, regizor, dar si actor in rol secundar. Gene Hackman este de asemenea un foarte interesant personaj, diferit fata de toate personajele negative dintr-un western. Alte-egoul sau, Little Bill Daggett este un serif ce-si conduce orasul cu o mana de fier si nu permite accesul celor inarmati, dandu-le o bataie sora cu moartea celor noi veniti in oras ca lectie de viata pentru toti cei care apeleaza la recompense pentru uciderea unor cowboy. Recomand din toata inima "Necrutatorul" pentru toti cei care-si doresc un alt tip de poveste dintr-un gen de mult uitat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu