miercuri, 21 martie 2012

Top 10 filme 2011


Cum sezonul filmelor bune pe 2012 inca nu a inceput, m-am decis sa fac un top al celor mai bune filme din anul ce tocmai a trecut. Pentru ca e putin cam tarziu si pentru ca unele alegeri vi s-ar parea la nelalocul lor sau contrare opiniilor voastre, vreau sa va amintesc din start, dragii mei cititori si cinefili, ca sunt alegerile mele personale, de om pasionat de film, nefiind influentat din alte surse (cum ar fi premiile Oscar sau site-ul IMDb). Asadar, pentru ca surpriza sa ramana la final, v-as sugera sa nu va grabiti cu scroll-ul si sa parcurgeti clasamentul in ordinea aceasta.
Asa ca, sa inceapa numaratoarea! On number…

10. Rise of the Planet of the Apes / Planeta Maimutelor: Invazia
Daca va plac SF-urile cu idei post-apocaliptice, sau daca ati crescut urmarind cu sufletul la gura originalul “Planet of the Apes” din ’68, si inca nu ati vazut filmul asta, va sugerez sa o faceti cat mai degraba! Povestea este plasata inaintea filmului original, iar pentru un prequel, “Boy, this movie is damn good!” Ultima jumatate de ora din film iti taie respiratia din punct de vedere vizual, iar stand intr-un cinematograf, probabil te si imaginezi fiind in San Francisco invadat de maimute. Tehnica CGI folosita este absolut revolutionara! Maimutele nu au aratat niciodata mai realiste pe ecran, iar Andy Serkis (care l-a impersonat si pe Gollum in “Stapanul Inelelor”) este deosebit de expresiv. Un film frumos ce ar fi meritat, zic eu, Oscarul in materie de efecte vizuale. Groundbreaking!

                                           "Evolution becomes revolution"

9. Moneyball / Moneyball: Arta de a invinge
Pentru ca nu sunt un fan al baseball-ului si nici macar nu cunosc bine regulile iubitului sport American (stiu doar ca echivalentul la noi este “oina”), dar pentru ca este povestea cea mai reusita anul asta despre “eternul drum spre glorie”, un film ce te amuza, entuziasmeaza si sensibilizeaza in acelasi timp. Si pentru ca Brad Pitt, aflat intr-o forma de zile mari anul asta, ofera inca o interpretare memorabila a unui om, luptandu-se cu propriul ghinion, cu soarta cu absolut tot pentru dragostea fata de traditia baseball-ului si a echipei sale. Nu e numai un film despre sport, ci si o declaratie de dragoste fata de acesta si un omagiu. Iar melodia de la sfarsit, super cunoscuta de altfel, se potriveste perfect cu tonul filmului. Emotionant!

                                           "What are you really worth?"

8. X-Men: First Class / X-Men: Cei Dintai
Filmul cu supereroi al anului! Sau, cum imi place mie sa spun, The Dark Knight de anul asta. Inca un motiv de dovada ca, din moment ce ai un scenariu bun, actori dedicati rolurilor si imaginatia necesara, poate iesi un film superb, iar in cazul de fata, un prequel mai bun decat toate partile din seria cu mutanti X-Men. Fassbender e pe cale de a deveni mare actor, oferind o diferita interpretare personajului Magneto, razbunator, crud, dar si charismatic. Centrat pe fundalul crizei rachetelor din Cuba si oferind o versiune memorabila de inceput a unei serii, filmul nu poate sa nu-ti placa! E atat de bun, incat deja exista zvonuri privind o posibila continuare cu aceiasi actori. A fost primul film cu adevarat bun vazut anul trecut si nu regret deloc sa-l pun in top. Iar aparitia cameo a lui Wolverine din film e de-a dreptul haioasa. Cireasa de pe tort!

                                                 "Witness the beginning"

7. Midnight in Paris / Miezul noptii in Paris
De mult timp nu ma mai regasisem savurand un film atat de romantic, frumos si poetic din punct de vedere artistic si uman. Cea mai noua comedie a lui Woody Allen beneficiaza de un scenariu cu totul si cu totul original, interpretari surprinzator de bune si un moral garantat ridicat pana la sfarsitul filmului. Parisul nu a mai aratat niciodata atat de bine si de romantic iar prin dialogurile si referintele comico-satirice facute la fiecare pas, filmul e un deliciu. Amuzant, inovator si inaltator! Pana si lui Hemingway i-ar fi placut sa vada filmul. In opinia mea, “the feel-good movie of the year!” 


6. The Artist / Artistul
Favoritul premiilor Oscar de anul acesta este un film la care lumea nu se inghesuie prea tare sa-l vada pentru ca e “silent si black/white”. Ca sa vedeti pana unde poate merge gandirea unor oameni cateodata. “Artistul” este o experienta unica, un film despre film si pentru film ce transmite o poveste simpla, a unui om, care pe masura ce timpul trece, nu-si mai gaseste locul in societate. Decaderea unei vedete si o poveste de viata si dragoste pentru filme! Cu distributia de actori relativ necunoscuti, filmul a reusit performanta de a castiga cinci Oscaruri si a intrat in istorie fiind primul film mut incoronat intr-o asemenea imprejurare. Felicitari pentru Jean Dujardin, Michel Hazanavicius si pentru cel mai talentat catel-actor din toate timpurile!

  
5. Hugo
Iarasi un film ce isi onoreaza trecutul, “Hugo” este in acelasi timp o scrisoare de dragoste a regizorului Martin Scorsese pentru inventia celei de-a opta minuni. “Hugo” este din punct de vedere vizual si nu numai, o capodopera complet originala si diferita in acelasi timp. Prezentand povestea unui baietel de ceasornicar, Scorsese ne poarta prin decorurile unei gari din Paris si ne introduce unor personaje care mai de care mai colorate, chiar si lui George Melies, unul dintre mai-marii cinemaului, interpretat superb de Ben Kingsley. Premiat de asemenea cu cinci Oscaruri, la categorii tehnice insa, “Hugo” este un omagiu adus filmelor si demonstreaza in ultimul rand cum sa faci un film deosebit utilizand cele mai noi mijloace de tehnologie. Bravo! “Scorsese’s family film”!

 "One of the most legendary directors of our time takes you on an extraordinary adventure."

4. Drive / Cursa
De la soundtrack-ul tehno, miscarile “slow-motion” de aparat si interpretarile “low-key” ale lui Gosling si Brooks, “Drive” este cel mai original film al anului. Si cel mai neglijat deopotriva! Nefiind un favorit al Oscarurilor anul acesta, “Drive” spune povestea unui om angajat part-time cascador, part-time participant la jafuri care decide sa faca putina ordine prin oras dupa ce un jaf nu a decurs exact ca la carte. Violent si misterios pe intreaga durata, filmul nu poate sa nu te intrige. Avand o oarecare alura a anilor ’80, “Drive” este un film diferit fata de tot ce-ati vazut anul acesta! Asa ca daca inca n-ati vazut filmul, faceti-o!

                                             "Some Heroes Are Real"

3. The Girl with the Dragon Tattoo / Fata cu un Dragon Tatuat
Aici sunt sigur ca nu a-ti fi de-acord cu mine! Insa, vazand “The Girl with the Dragon Tattoo” am asistat la una dintre cele mai atmosferice si mai “dark” thrillere de la “Se7en” incoace. Sigur ca e un remake si nu este intru-totul original, dar am fost coplesit de interpretarea extraodinara a Rooney Mara, iar filmul in sine este “cel mai epic” dintre toate thrillerele existente. Povestea este oarecum complicata, insa atmosfera isi spune cuvantul, iar firul narativ este usor de urmarit din moment ce ai doua personaje in prim-plan, cu doua diferite motivatii personale, ce ajung sa se uneasca pentru a opri un criminal sadic. Sunt un fan declarat al regizorului David Fincher, iar acesta e cu-adevarat thrillerul de mare clasa pe care il asteptam de mult timp din partea lui. Felicitari!

                                           "Evil shall with evil be expelled"

2. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II / Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea 2
Calatoria a luat sfarsit! Vremurile bune si copilaresti s-au incheiat, iar totul culmineaza cu doua ore si-un sfert de spectacol pe ecran. “Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea a II-a” este cel mai epic, eroic film al anului! Vesnica lupta dintre Bine si Rau nu a fost niciodata mai bine inchisa si concluzionata ca aici. Batalia de la Hogwarts este magnifica, avem duelul Harry-Voldemort (care e mai rau si mai razbunator ca niciodata) si, nu in ultimul rand il avem pe Alan Rickman, alias Severus Snape a carui contributie in acest final de film este dementiala! Este concluzia perfecta pentru o serie care a incitat numerosi spectatori, oameni, iar eu recunosc ca nu am fost chiar un mare fan de-a lungul timpului, insa ajungand la acest sfarsit legendar, nu pot decat sa ma inchin acestui film care a fost perfect si a incheiat perfect seria cu cel mai mare success din toate timpurile. Pacat ca nu prea a avut success pe la Oscaruri. Merita cateva! Macar asa, de ramas-bun de la aceste personaje indragite, dar oricum, in mintea noastra “Harry Potter will live forever”! 

                                                   "It All Ends"

And number 1...
The Tree of Life / Arborele Vietii


Realizat de vizionarul si enigmaticul Terrence Malick, “The Tree of Life” este da! Cel mai bun film din 2011! (in opinia mea) De ce? Pentru ca este un film complet, unul care indrazneste sa mearga acolo unde celalalte se limiteaza si se sfarsesc! Este un poem vizual celestial si incantator care ridica probleme filozofice despre viata si moarte, mai exact, “calea naturii” si “calea vietii”. De la imagini superbe cu crearea Universului, muzica impecabila, la cadre cu dinozauri si cercetand evolutia omului de-a lungul timpului, filmul este intradevar unul pretentios. Insa, in acelasi timp, este unul la o mie! Nu am vazut in viata mea un film facut cu un asemenea grad de perfectionism si suprarealitate. De la cadrele greu de interpretat cu imagini asociate din natura si pana la prezentarea vietii de familie in SUA anilor ’50 e o cale greu de descries si de dezbatut. De aceea, si filmul pare greu de povestit. Insa, in principiu, el se axeaza pe viata unei familii dintr-o suburbie, mai exact pe comportamentul abuziv al tatalui (Oscar va rog pentru Brad Pitt!) fata de copii, pentru ca mai apoi sa fie transpuse in paralel aceste amintiri prin ochii fiului cel mai mare (interpretat la maturitate de Sean Penn). Sigur, ca daca esti familiar cu munca depusa pana acum de Malick, vei surprinde calitatea uneori prea pretentioasa a lucrurilor pe care le dezbate insa nu pot decat sa glorific cu totul acest film prin emotiile si sentimentele pe care, daca esti atent, ti le poate transmite! Cu adevarat exceptional!

Un comentariu: